Sarbatori frumoase

Episodul 8: Planuri de sfârșit de an

Podcastul de Limba Română este un podcast care te ajută să înveți limba română. Dacă ai ajuns la un nivel intermediar sau intermediar avansat, acest podcast te va ajuta să-ți îmbunătățești nivelul de înțelegere al limbii române, ascultând povestiri și comentarii interesante pe diverse teme, interpretând în context, într-un mod natural, expresiile și structurile mai puțin cunoscute. Click aici pentru transcrierea PDF (ep. 1-20)
După ce ai ascultat câteva episoade, te rog să completezi acest chestionar pentru a mă ajuta să înțeleg nevoile și așteptările tale. Mulțumesc!
 

Dacă doriți să susțineți acest podcast: https://paypal.me/florinfin

În episodul opt al Podcastului de limba română vă prezint planurile mele pentru sfârșitul acestui an, planurile de Crăciun și de Revelion.

Audio

Transcriere

Salutare oameni buni și bun venit la un nou episod al Podcastului de limba română. Astăzi m-am gândit să vorbesc puțin despre planurile de sfârșit de an, despre planurile de Crăciun și de Anul Nou,… despre cum voi petrece eu aceste sărbători.

Aici, în Finlanda sărbătoarea de Crăciun va dura trei zile. Practic avem trei zile libere și vom sărbători Crăciunul în ajun pe data de 24, în ziua de Crăciun pe data de 25, și a doua zi de Crăciun pe data de 26. Crăciunul în Finlanda este o sărbătoare cu familia restrânsă. Nu este o sărbătoare atât de socială precum este în România, unde, de exemplu, familiile se vizitează, se colindă. Se vizitează, dacă nu în seara de Crăciun, atunci în prima zi de Crăciun sau chiar și în a doua zi de Crăciun. Așa că, pentru cei care doresc să se odihnească în perioada Crăciunului, trebuie să se asigure că nu rămân acasă.

Mai mult ↴

Într-adevăr, în ultima vreme și în România, mulți pleacă în vacanță de Crăciun. Pleacă în străinătate sau, știu eu, într-o stațiune în România. Preferă să petreacă Crăciunul altundeva decât acasă. Dacă rămâi acasă de Crăciun, trebuie să te pregătești să faci curat în casă, trebuie să faci mâncare, prăjituri și așa mai departe, trebuie să te pregătești. Pentru că, cu siguranță, prietenii, familia te va vizita (corect: te vor vizita).

În Finlanda, după cum spuneam, nu există tradiția colindului, în sensul social, ca și tradiția românească. Aici, Crăciunul se serbează în familia restrânsă, și la fel vom face și noi și familia mea de Crăciun. O vom sărbători ca și anul trecut, la părinții soției mele, la socrii mei, la bunicii finlandezi ai copiilor mei. Ne vom odihni trei zile, practic. Evident, se vor prepara mâncărurile tradiționale finlandeze care se servesc de obicei de Crăciun aici, însă în mare parte oamenii încearcă să se odihnească, încearcă să sărbătorească aceste zile de Crăciun în liniște, cu cei apropiați.

Înainte să mă căsătoresc aici în Finlanda, mergeam aproape de fiecare Crăciun acasă, în România. Însă în ultima vreme nu am mai fost de Crăciun. Prefer și eu, trebuie să recunosc, un Crăciun mai liniștit, un Crăciun în care să mă odihnesc și eu, să petrec timp cu familia, cu copiii mei, și să… să ne relaxăm, să ne refacem puțin bateriile, ca să spun așa.

După Crăciun, după cele trei zile de de odihnă, mai e o săptămână până la Anul Nou. Anul Nou sau Revelionul, care este sărbătoarea de Anul Nou pe data de 31 decembrie, se serbează în general cam peste tot, cu prietenii, da? Cu prietenii sau cu familia, un grup mai mare și mai divers decât de exemplu, sărbătoarea Crăciunului, pe care o sărbătorim în familie.

De Revelion se stă cel puțin până la ora douăsprezece noaptea, când se schimbă anul, se ciocnește un pahar cu șampanie, și se urează La Mulți Ani pentru anul care vine. Cred că nu există o tradiție foarte consacrată pentru Revelion în România, depinde de regiuni, însă eu niciodată nu am sărbătorit Revelionul, știu eu, ținând cont de o tradiție specifică. A fost întotdeauna o petrecere cu prietenii, cu prieteni apropiați, câteodată în familie, în funcție de împrejurări.

Așa este și aici, în Finlanda, probabil și anul acesta vom sărbători Revelionul cu două-trei familii prietene care ne vor vizita sau îi vom vizita noi. Probabil vom ieși să vedem focurile de artificii. Și vom petrece o seară plăcută cu prietenii, vom mânca, vom povesti, și la ora dpuăsprezece noaptea vom ciocni un pahar cu șampanie, urându-ne unul altuia La Mulți Ani.

Dacă voi sărbătoriți Crăciunul sau Revelionul într-un mod foarte deosebit, știu eu, dacă aveți tradiții deosebite, mi-ar plăcea să îmi spuneți și mie, să-mi scrieți, să lăsați un comentariu pe pagina podcastului. Îmi va face plăcere să citesc comentariile voastre acolo.

Cam astea sunt planurile mele de Crăciun și de Anul Nou, de Revelion. Nimic deosebit. Aștept cu nerăbdare acele zile libere să mă relaxez, să mă odihnesc. Și… și pe urmă să sărbătorim de Revelion trecerea în anul viitor.

Acesta a fost episodul de azi, și până data viitoare, vă doresc toate cele bune. Salutare!

Un Răspuns

  1. Florin mulțumesc frumos pentru podcastul asta, este minunat. Mă ajută foarte mult să înțeles bine toate cuvintele, continuă așa. În privința Crăciunului aici în italia nu sunt tradiți deosebite foarte diferite, poate va schimba ceva dar nu mult, în general crăciunul este cu familia și revelionul cu prietenii. Tote cele bune din Italia și mulțumesc încă pentru munca că faci .

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *