de Ion Creangă
Amintiri din copilărie este opera reprezentativă a lui Ion Creangă. Această carte face parte din seria Romanian Easy Readers (Lectură ușoară în limba română) și conține, de asemenea, și poveștile Dănilă Prepeleac și Povestea lui Harap-Alb. Nivel mediu (intermediar).
Stau câteodată și-mi aduc aminte ce vremuri și ce oameni mai erau în părțile noastre, în satul meu natal, când eram copil la casa părinților din Humulești. Satul nostru de râul Neamț și era împărțit în trei: Vatra satului, Deleni și Bejeni.
În vremea aceea, locuitorii Humuleștiului nu erau oameni , ci țărani harnici: băieți și fete frumoase, care știau și să lucreze și . Satul avea o biserică frumoasă, preoți, învățători și săteni care-i .
Și Ioan de sub deal, Doamne, ce om bun era! Prin său în cimitirul cu gard de lemn s-au sădit pomi, iar la poarta bisericii s-a construit o mică . Apoi împreună cu Vasile a Ilioaiei, bisericii, mergeau din casă în casă și sfătuiau oamenii să își dea copiii la școală. Printre acei copii eram și eu, pe atunci un băiat mic, rușinos și fricos.
Prima dintre fetele înscrise la școală a fost chiar Smărăndița , o fată vioaie, deșteaptă și foarte harnică, de întrecea pe toată lumea la . Dar nu era prima doar la învățătură, ci și la . Preotul, tatăl ei, venea în fiecare zi pe la școală să vadă ce facem. Într-o zi a adus un scaun nou și lung, și l-a întrebat pe cum ne comportăm. Apoi s-a gândit puțin, a numit scaunul Calul Bălan și l-a lăsat la școală.
În altă zi, preotul a venit la școală împreună cu moș Fotea, satului. Acesta ne-a adus un cadou pentru începerea școlii: mic din curele, frumos împletit. Pe acesta l-a numit Sfântul Nicolae, după cum este și bisericii din Humulești, și . Apoi l-a rugat pe moș Fotea să mai facă din când în când câte , chiar și mai gros, dacă va mai avea câteva curele bune. Auzind acestea, Vasile a zâmbit ușor, iar noi școlarii am rămas .
Tot a hotărât ca în fiecare sâmbătă să verifice fiecare elev din tot ce a învățat în timpul săptămânii. Fiecare greșeală pe care o va face elevul să fie notată cu pe o tăbliță, iar la final, pentru fiecare greșeală, școlarul primea câte un Sfânt Nicolae. La cele spuse de părinte, Smărăndița, fata sa, cum era mai neastâmpărată, a început să râdă. Mare greșeală!
— Vino și urcă pe Bălan, domnișoară! spuse preotul supărat, să începem tradiția Sfântului Nicolae .
Și cu toate că moș Fotea și Vasile , Smărăndița a fost pedepsită. Iar fata stătea cu mâinile la ochi și plângea ca o mireasă.
to go through
useless
vigorous, sturdy
to have fun, to party
to honor
priest
urge, strong advice
room
priest
respectful addressing term
teacher (obsolete)
priest
teaching, instruction, education
mischief
teacher (obsolete)
furrier, skinner
whip
priest
a given name to the church according to its protector
to hang on a wall (with a nail)
whip
respectful addressing term
dumbfounded
priest
teacher (obsolete)
charcoal (used for writing in the old times)
(to take) from the nail in the wall, where it is hanging
respectful addressing term
to oppose, to disagree
after that, then