Ora de iarna, ora de vara

Episodul 5: Ora de iarnă, ora de vară

Podcastul de Limba Română este un podcast care te ajută să înveți limba română. Dacă ai ajuns la un nivel intermediar sau intermediar avansat, acest podcast te va ajuta să-ți îmbunătățești nivelul de înțelegere al limbii române, ascultând povestiri și comentarii interesante pe diverse teme, interpretând în context, într-un mod natural, expresiile și structurile mai puțin cunoscute. Click aici pentru transcrierea PDF (ep. 1-20)
După ce ai ascultat câteva episoade, te rog să completezi acest chestionar pentru a mă ajuta să înțeleg nevoile și așteptările tale. Mulțumesc!
 

Dacă doriți să susțineți acest podcast: https://paypal.me/florinfin

În episodul cinci al Podcastului de limba română vrobim puțin despre perioada mai întunecată a anului și trecerea de la ora de vară la ora de iarnă.

Audio

Transcriere

Salutare oameni buni, salutare tuturor! Bună dimineața, bună ziua sau bună seara, depinde când mă ascultați. Bun venit la un nou episod al Podcastului de limba română, și vreau să vă spun că am întârziat puțin cu acest episod, fiind destul de ocupat în… ultima vreme, cu tot felul de activități. M-am gândit la subiectul pe care să-l abordez azi, și cred că am să vorbesc azi puțin despre toamnă, dar, de fapt, despre perioada mai întunecată a toamnei, cum este acum, în noiembrie.

Zilele sunt scurte. La ora patru jumate aici deja este destul de întuneric. Dimineața se face lumină abia pe la 9, în jur de opt jumate, nouă. Așa că cei care merg la serviciu pe la opt și se întorc pe la patru, practic nu prea văd lumina zilei, ca să zic așa. Ei, ne-am obișnuit și cu asta, nu? Și noroc că e o perioadă doar de aproximativ două luni, pentru că mai avem o lună până la solstițiul de iarnă, după care zilele vor începe din nou să crească.

Mai mult ↴

Acum trei săptămâni s-a trecut la ora de iarnă. Adică am dat ceasul în spate cu o oră. Și asta a creat puține probleme, să zic așa, până ne-am adaptat programul pentru a se potrivi orei de iarnă. Discutasem atunci puțin cu soția despre ora de iarna, ora de vară, de ce trebuie să … să o tot schimbăm? Mai ales că la nivelul Uniunii Europene este o inițiativă de a se renunța la această schimbare de două ori pe an a orei.

Și cred că din cauza COVID-ului, discuția despre renunțarea la această schimbare a cam fost amânată. Și cred că în martie, când în mod normal se trece la ora de vară – până acum s-a trecut în martie, în ultima săptămână din martie, la ora de vară – cred că vom trece din nou și anul viitor, la ora de vară.

Această inițiativă la nivelul Uniunii Europene se referă la faptul ca să nu mai schimbăm deloc ora, și fiecare stat al Uniunii Europene să își aleagă o oră la care să rămână. Pentru mine nu cred că ar conta ce oră ar alege Finlanda sau ce oră ar alege România.

Probabil țările vor colabora puțin pentru a se înțelege să nu existe discrepanțe (= diferențe) mari între țări vecine, de exemplu, să nu fie două ore diferență, și așa mai departe. Însă cred că nu contează ce oră își va alege fiecare țară.

Eu, personal, am mici probleme, să zic așa, când se trece de la ora de iarnă la ora de vară sau de la ora de vară la ora de iarnă, cred că durează cam o săptămână să-mi revin la ritmul normal dacă vreau să păstrez aceeași oră la care mă trezesc și aceeași oră la care mă culc. Bănuiesc că pentru fiecare dintre noi durează puțin să ne readaptăm orei la care tocmai am trecut. Ziceam că zilele se scurtează, încă se vor scurta până prin… 22 decembrie parcă e solstițiul de iarnă. 21-22 decembrie, cred că depinde în fiecare an.

Și din acel moment, zilele vor începe din nou să crească. Și în plus, dacă mai și ninge și avem și zăpadă, dintr-o dată e mult mai multă lumină, chiar dacă zilele nu cresc foarte mult de la o zi la alta, însă zăpada de afară ajută foarte mult. Cel puțin așa simt eu.

Ei bine, cam asta este despre perioada asta mai întunerică întunecată a anului, despre ora de iarnă, ora de vară… Eu aștept cu nerăbdare să … să vină zăpada… Iarna, nu prea are farmec, nu-i așa, fără zăpadă? Și mai ales aici, în Finlanda, în țările nordice, chiar și cu această încălzire globală, totuși, iarna avem, avem zăpadă e și frig câteodată, foarte frig chiar, însă pentru perioade mai scurte de timp, și putem să ne bucurăm totuși de ceea ce ne oferă o iarnă adevărată.

Acesta a fost episodul de azi al podcastului. Și va invit să citiți și transcrierea acestui episod, ca de obicei, pe pagina noastră de web. Mulțumesc că m-ați ascultat din nou și succes mai departe în aventura voastră cu limba română.

Toate cele bune și ne auzim data viitoare. Pe curând!

7 Răspunsuri

   1. Salut, Wesley, mulțumesc pentru mesaj, mä bucur că acest podcast te ajută să descoperi lucruri noi despre limba română.

    Success pe mai departe.

 1. Salut, tuturor. Pentru mine și pentru familia mea, e mai frumoasă ora de vara. Din iarna, serile sunt prea scurte. Nu putem sa ieși sa plimba cu câine, sa merge in bicicleta. Nu contează pentru noi ca diminețile sunt mai luminoasa. Noi am prefera sa păstra ora de vara tot anul. Putem sa facem mai mult activitate la seara după serviciu decât dimineața. Idea de păstra ora de iarna tot anul este groaznică.

 2. Nu mă culc nici mă trezesc niciodată la aceeași oră, așa că schimbarea de ore nu este o problemă pentru mine 😉
  Sunt de acord, acest episod a fost cam mai dificil să înțeleg, mai ales când ați accelerat, explicând că schimbarea se face de obicei în ultima săptămână de martie… Pentru mine, nu a fost posibil să înțeleg frază aceasta fără transcrierea☹️

 3. Acest episod a fost mai dificil decât cele anterioare, dar l-am ascultat de trei ori, și apoi totul a fost clar 🙂 Personal, nu-mi plac zilele scurte de iarnă, dar cel puțin aici avem opt ore de lumină pe zi -nu știu dacă aș putea supraviețui iernii în Finlanda ha ha !

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *