Acum trei săptămâni s-a trecut la ora de iarnă. Adică am dat ceasul în spate cu o oră. Și asta a creat puține probleme, să zic așa, până ne-am adaptat programul pentru a se potrivi orei de iarnă. Discutasem atunci puțin cu soția despre ora de iarna, ora de vară, de ce trebuie să … să o tot schimbăm? Mai ales că la nivelul Uniunii Europene este o inițiativă de a se renunța la această schimbare de două ori pe an a orei.
Și cred că din cauza COVID-ului, discuția despre renunțarea la această schimbare a cam fost amânată. Și cred că în martie, când în mod normal se trece la ora de vară – până acum s-a trecut în martie, în ultima săptămână din martie, la ora de vară – cred că vom trece din nou și anul viitor, la ora de vară.
Această inițiativă la nivelul Uniunii Europene se referă la faptul ca să nu mai schimbăm deloc ora, și fiecare stat al Uniunii Europene să își aleagă o oră la care să rămână. Pentru mine nu cred că ar conta ce oră ar alege Finlanda sau ce oră ar alege România.
Probabil țările vor colabora puțin pentru a se înțelege să nu existe discrepanțe (= diferențe) mari între țări vecine, de exemplu, să nu fie două ore diferență, și așa mai departe. Însă cred că nu contează ce oră își va alege fiecare țară.
Eu, personal, am mici probleme, să zic așa, când se trece de la ora de iarnă la ora de vară sau de la ora de vară la ora de iarnă, cred că durează cam o săptămână să-mi revin la ritmul normal dacă vreau să păstrez aceeași oră la care mă trezesc și aceeași oră la care mă culc. Bănuiesc că pentru fiecare dintre noi durează puțin să ne readaptăm orei la care tocmai am trecut. Ziceam că zilele se scurtează, încă se vor scurta până prin… 22 decembrie parcă e solstițiul de iarnă. 21-22 decembrie, cred că depinde în fiecare an.
Și din acel moment, zilele vor începe din nou să crească. Și în plus, dacă mai și ninge și avem și zăpadă, dintr-o dată e mult mai multă lumină, chiar dacă zilele nu cresc foarte mult de la o zi la alta, însă zăpada de afară ajută foarte mult. Cel puțin așa simt eu.
Ei bine, cam asta este despre perioada asta mai întunerică întunecată a anului, despre ora de iarnă, ora de vară… Eu aștept cu nerăbdare să … să vină zăpada… Iarna, nu prea are farmec, nu-i așa, fără zăpadă? Și mai ales aici, în Finlanda, în țările nordice, chiar și cu această încălzire globală, totuși, iarna avem, avem zăpadă e și frig câteodată, foarte frig chiar, însă pentru perioade mai scurte de timp, și putem să ne bucurăm totuși de ceea ce ne oferă o iarnă adevărată.
Acesta a fost episodul de azi al podcastului. Și va invit să citiți și transcrierea acestui episod, ca de obicei, pe pagina noastră de web. Mulțumesc că m-ați ascultat din nou și succes mai departe în aventura voastră cu limba română.
Toate cele bune și ne auzim data viitoare. Pe curând!
Bună Florin! Ascult podcatul tău din Brazilia. Învăț foarte mult cu tine. Mulțumesc!
*Învăț foarte multe de la tine.
Salut, Wesley, mulțumesc pentru mesaj, mä bucur că acest podcast te ajută să descoperi lucruri noi despre limba română.
Success pe mai departe.
Salut, tuturor. Pentru mine și pentru familia mea, e mai frumoasă ora de vara. Din iarna, serile sunt prea scurte. Nu putem sa ieși sa plimba cu câine, sa merge in bicicleta. Nu contează pentru noi ca diminețile sunt mai luminoasa. Noi am prefera sa păstra ora de vara tot anul. Putem sa facem mai mult activitate la seara după serviciu decât dimineața. Idea de păstra ora de iarna tot anul este groaznică.
Mulțumesc pentru feedback, sper ca sunt utile și astfel de episoade mai dificile, cred că vă ajută să progresați…
Nu mă culc nici mă trezesc niciodată la aceeași oră, așa că schimbarea de ore nu este o problemă pentru mine 😉
Sunt de acord, acest episod a fost cam mai dificil să înțeleg, mai ales când ați accelerat, explicând că schimbarea se face de obicei în ultima săptămână de martie… Pentru mine, nu a fost posibil să înțeleg frază aceasta fără transcrierea☹️
Acest episod a fost mai dificil decât cele anterioare, dar l-am ascultat de trei ori, și apoi totul a fost clar 🙂 Personal, nu-mi plac zilele scurte de iarnă, dar cel puțin aici avem opt ore de lumină pe zi -nu știu dacă aș putea supraviețui iernii în Finlanda ha ha !