Podcastul de limba romana

Episodul 3: M-a luat valul

Podcastul de Limba Română este un podcast care te ajută să înveți limba română. Dacă ai ajuns la un nivel intermediar sau intermediar avansat, acest podcast te va ajuta să-ți îmbunătățești nivelul de înțelegere al limbii române, ascultând povestiri și comentarii interesante pe diverse teme, interpretând în context, într-un mod natural, expresiile și structurile mai puțin cunoscute. Click aici pentru transcrierea PDF (ep. 1-20)
După ce ai ascultat câteva episoade, te rog să completezi acest chestionar pentru a mă ajuta să înțeleg nevoile și așteptările tale. Mulțumesc!
 

Dacă doriți să susțineți acest podcast: https://paypal.me/florinfin

În episodul trei al Podcastului de limba română m-a luat puțin valul discutând despre cum cred eu că trebuie abordată învățarea unei limbi străine.

Audio

Transcriere

Salutare! Salutare oameni buni! Salutare tuturor! Ce faceți? Cum sunteți? Sper că ați avut o săptămână minunată.

Bun venit la un nou episod, al treilea episod al Podcastului de limba română. În urmă cu o săptămână am creat un chestionar pentru a-mi face o idee, pentru a aduna informații despre cât de util este acest podcast pentru voi, pentru ascultători. În special m-a interesat dacă este prea dificil pentru nivelul intermediar. După acest chestionar, se pare că se potrivește foarte bine pentru acest nivel, pentru nivelul intermediar. Chiar și unii ascultători care au indicat că sunt începători, începători spre intermediari, consideră că acest podcast este potrivit pentru ei, nu e foarte dificil.

Mai mult ↴

Exact aceasta a fost ideea cu care am pornit la drum, ideea cu care am început atunci când m-am hotărât să creez acest podcast: să vă ajute să evoluați, să progresați, să atingeți un nivel cât mai avansat. Ascultând acest podcast nu trebuie să înțelegeți toate cuvintele și toate expresiile la prima ascultare. Este suficient să înțelegeți cam… zic eu…  70 – 80 la sută. Dacă nivelul vostru vă permite deja acest lucru, voi deja înțelegeți bine limba română, și poate chiar o vorbiți destul de bine! E important să vă dați seama de acest lucru, chiar dacă uneori nu sunteți foarte încrezători. Și în plus, puteți folosi textul transcris pentru a revizui cuvintele, expresiile și structurile mai dificile.

În acest podcast nu voi vorbi despre gramatică, am mai spus asta. Poate, din când în când, voi menționa un termen de gramatică, voi sublinia un anumit mod de a utiliza o expresie sau o structură gramaticală, însă scopul acestui podcast nu este de a vă da lecții de gramatică.

Când studiem o limbă străină nu există o metodă universală, care să se se potrivească tuturor. Pentru mine, cel mai important lucru este să înțeleg cum funcționează limba în general, să îmi dezvolt un vocabular minim și să încep să o vorbesc. Din acel moment cred că este important să practic, să ascult și să citesc în mod regulat, preferabil zilnic. Și nu mă deranjează faptul că nu înțeleg toate cuvintele și expresiile, toate structurile gramaticale. Contextul mă ajută. Apoi, din când în când, îmi aleg câte o expresie mai des folosită, sau câte o structură gramaticală care apare mai frecvent în textele citite sau podcasturile pe care le ascult, și le studiez separat, studiez separat aceste expresii și structuri. Însă este foarte important să acceptăm că nu putem înțelege totul de la început, că nu ne putem exprima perfect din punct de vedere gramatical în toate cazurile, în toate împrejurările.

Dacă ascultați episoadele acestui podcast, voi deja înțelegeți româna foarte bine. Eu vă recomand să citiți câte puțin în fiecare zi, să ascultați podcasturi, să urmăriți emisiuni în limba română. Succesul nu va întârzia să apară. Succesul va apărea mai devreme sau mai târziu, depinde de efortul vostru, de timpul alocat. Important este să vă expuneți în mod regulat unui mediu din care să nu lipsească limba română.

M-a luat puțin valul. Cunoașteți această expresie: a lua valul (pe cineva)? Despre val sau valuri vorbim mai ales, vorbim în special când suntem la mare. Valurile se formează la suprafața apei, de obicei din cauza vântului. În apa mării, când vine câte un val mai mare, mă poate lua cu el și mă duce spre mal.

Dar pot să spun că mă ia valul și atunci când devin atât de interesat de un anumit lucru, atât de atras de ceva, încât continuu se vorbesc despre el, uitând de mine, uitând de la ce am pornit, uitând de subiectul principal, despre ceea ce vorbeam la început.

Ei bine, din feedbackul pe care l-am primit, am sa păstrez durata unui episod de podcast la cel mult zece minute. Feedback…ce cuvânt ciudat… nu? În limba română nu avem un cuvânt corespunzător pentru a exprima semnificația sa. Cuvântul feedback se referă la o opinie, o părere critică cerută sau nu de cineva, care ajută la evaluarea unei acțiuni, a unui produs etc… Dar iar am deviat de la subiect.

De fapt, pentru că m-am întins atât de mult cu acest episod, pentru că acest episod a devenit deja destul de lung, am să mă opresc astăzi aici. Mă voi opri aici, și ne vedem… Nu ne vedem! Ne auzim data viitoare, în următorul episod. Până atunci, vă doresc toate cele bune și, nu uitați: ascultați și citiți cât mai mult în limba română. Pe curând!

7 Răspunsuri

  1. Ahh foarte bine, mulțumesc ! Am fost foarte incurajat sa aude ca nu este necesar sa înteleg doar 70-80%, dar în opinia mea cred ca am ințeles cam 90%. Excelent, mersi mult !

  2. Mulțumesc mult pentru podcastul asta. Sunt franțuzoaică și învăț limba română de câtiva ani cu duolingo. Caut de mult timp ceva care poate mă ajuta să înțeleg mai bine româna în mod oral.
    Când ascult filmuri sau emisiuni este prea mult greu pentru mine. Cu podcastul dvs, este „magic”, înțeleg aproape tot și pot mai bine mă exersa la oral. Sper că veți continua podcastul acesta încă pentru mult timp.
    Felicitări pentru idea dvs, și… Pe curând!

    1. Mulțumesc, Christelle , pentru comentariu!. Mă bucur că acest podcast ți se potrivește foarte bine, și sper să te ajute să îți îmbunătățești nivelul de înțelegere al limbii.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *