Podcastul de limba romana

Episodul 1: Introducere

Podcastul de Limba Română este un podcast care te ajută să înveți limba română. Dacă ai ajuns la un nivel intermediar sau intermediar avansat, acest podcast te va ajuta să-ți îmbunătățești nivelul de înțelegere al limbii române, ascultând povestiri și comentarii interesante pe diverse teme, interpretând în context, într-un mod natural, expresiile și structurile mai puțin cunoscute. Click aici pentru transcrierea PDF (ep. 1-20)
După ce ai ascultat câteva episoade, te rog să completezi acest chestionar pentru a mă ajuta să înțeleg nevoile și așteptările tale. Mulțumesc!
 

Dacă doriți să susțineți acest podcast: https://paypal.me/florinfin

Acesta este primul episod al acestui podcast. Este un episod introductiv, în care vă prezint câteva informații generale despre acest podcast, cui se adreseaza și cum va fi organizat. M-aș bucura foarte tare să îmi lași un comentariu cu părerea ta, cu ideille și sugestiile tale.

Pentru a vă folosi de acest podcast într-un mod eficient, vă recomand să ascultați mai întâi fiecare episod fără a citi textul transcris. După aceea, puteți să mai ascultați o dată episodul, urmărind în același timp și textul. Ascultând și citind în același timp, veți fixa mai ușor în memorie cuvintele necunoscute sau mai puțin cunoscute, și veți înțelege mai bine structurile gramaticale folosite.

Audio

Transcriere

Salutare și bun venit la acest prim episod al Podcastului de limba română. Eu mă numesc Florin, iar acesta este un podcast în limba română, pentru a învăța limba română. Dacă tu studiezi limba română, dacă înveți limba română, pentru a trece la un nivel superior trebuie să asculți cât mai mult limba așa cum o vorbesc cei nativi, în mod natural, așa cum se vorbește în România.

Mai mult ↴

Acesta este un podcast pentru cei care studiază limba română la un nivel intermediar. Nu este un podcast pentru începători, pentru că eu voi vorbi aici doar în limba română. Dacă ai ajuns la un nivel intermediar, acest podcast te poate ajuta să progresezi, să înțelegi mult mai bine limba vorbită.

În acest podcast nu vom vorbi despre gramatică și vocabular așa cum se face în mod tradițional în cărți și la cursurile de limba română. Vom aborda diferite subiecte, voi vorbi despre teme interesante, voi povesti diferite întâmplări sau pur și simplu, voi povesti despre ce am mai făcut eu în ultima vreme, în ultima perioadă, în ultimul timp. Intenția mea, obiectivul meu în acest podcast este să te ajut să-ți dezvolți vocabularul și gramatica într-un mod natural, în context, aproape fără să-ți dai seama.

În plus, pentru fiecare episod voi publica transcrierea textului pe pagina easy-readers.ro, în secțiunea Podcast a acestei pagini. Acolo veți găsi și alte resurse interesante, texte pe diferite niveluri însoțite uneori și de înregistrări audio.

Pentru a vă folosi de acest podcast într-un mod eficient, vă recomand să ascultați mai întâi fiecare episod fără a citi textul transcris. După aceea, puteți să mai ascultați o dată episodul, urmărind în același timp textul transcris. Ascultând și citind în același timp, veți fixa mai ușor în memorie cuvintele necunoscute sau mai puțin cunoscute, și veți înțelege mai bine structurile gramaticale folosite.

Dacă ai ascultat până aici și ai înțeles cam 80% din acest episod, înseamnă că ai nivelul necesar, înseamnă că acest podcast ți se potrivește perfect. Dacă ți se pare prea dificil, poți să revii mai târziu, când nivelul tău te va face să te simți confortabil.  Dacă, în schimb, ți se pare prea ușor, din păcate nu te va ajuta prea mult să progresezi. Sper, însă, că vei afla multe lucruri interesante și acest podcast te va ajuta să îți reîmprospătezi cunoștințele de limba română.

În acest episod introductiv am încercat să vorbesc puțin mai rar, și am urmărit să pronunț cât mai clar cuvintele, pentru a fi sigur că veți înțelege cât mai mult. Pe viitor, voi urmări, voi încerca să vorbesc cât mai natural, într-un ritm normal, uneori mai rapid, uneori mai încet.

Mă voi opri aici acum și aștept cu nerăbdare comentariile voastre pe pagina dedicată acestui podcast sau pe pagina de Facebook. Ne auzim în următorul episod, nu-i așa? Pe curând!

15 Răspunsuri

 1. Mulțumesc frumos! Învăț limba română de o jumătate de oră și cunosc foarte mult. Mulțumesc pentru ajutorul dvs !

 2. Mulumesc mult si din partea mea. V-am cunoscut prea tarziu, pentru ca vineri am examul de limba romana. In Italia sa spune „Este mai bine tarziu decat niciodata ” . La revedere pe curand!

 3. Mulțumesc Florin. Acești podcasturi sunt foarte utili si interesanți pentru mine. Reușesc să urmez bine pentru că nu sunt foarte repede.

 4. Bună. Mulțumesc for having thus poscast in Romanian. I realmente glad about that . I am brasilian and I love study Romanian language. I’m trying to get better to be able to write this message in Romanian bot in English (sorry about that 🙂 ).
  The transcriptions is key and will help me a lot.
  Pa pa.
  Jefferson Zanutto
  (Brazil)

   1. Oi ! Se vc quiser, a gente pode se falar no Hangouts. Sou romêno e falo já português. Vou te ensinar muito romeno e nesta ocasião poderei praticar o português.

   2. Salut Florine!
    Excelentă munca ta, bravo! Există ceva foarte asemănător pentru limba franceză . Eu sunt un poliglot care are destul de mulți prieteni străini dornici să învețe română. Le-am recomandat deja podcastul tău.
    Continuă munca pe care ai început-o. Cu siguranță acest podcast va crește mult în audiență.
    Toate cele bune!

    1. Salutare, mersi pentru încurajările tale. Ideea mi-a venit de la un podcast de limbă spaniolă excelent (Español con Juan) pe care l-am folosit sa ajung de la un nivel A1 la B2 în aproximativ 3 luni. Doar ascultând 1+2 ore zilnic m-am obișnuit cu modul în care funcționează limba și cu puțin efort suplimentar și studiu individual scopul meu e să devin fluent cât de curând. Folosec iTalki pentru conversații cu vorbitori nativi de spaniolă.
     Dacă te interesează să oferi sprijin celor care doresc să învețe română, te-ar putea interesa italki.com. Succes!

     1. Vorbesc spaniolă foarte bine. Dacă vrei, putem să avem o conversație de o oră în spaniolă și pe parcurs, dacă e nevoie, să îți ofer explicații în limba maternă – grăbește procesul de învățare.
      Cât despre ajutor pentru străinii care învață limba română, mă limitez doar la conversații directe cu prietenii mei (ajutor reciproc).
      Respect pentru munca ta! Știu că e nevoie de timp, efort considerabil și pasiune ca să faci un podcast bun cum îl faci tu. Va fi cu siguranță de mare ajutor multora, iar tu vei fi răsplătit în viitor.
      Toate cele bune!

 5. Bună Florin și mersi pentru podcast – e foarte interesant și util. Aștept cu nerăbdare episoadele viitoare și cred ca voi învat mult mai mult română cu aceste podcasturi. Spor la treaba !

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *