Episodul 10: La pescuit la copcă

Podcastul de Limba Română este un podcast care te ajută să înveți limba română. Dacă ai ajuns la un nivel intermediar sau intermediar avansat, acest podcast te va ajuta să-ți îmbunătățești nivelul de înțelegere al limbii române, ascultând povestiri și comentarii interesante pe diverse teme, interpretând în context, într-un mod natural, expresiile și structurile mai puțin cunoscute. Click aici pentru transcrierea PDF (ep. 1-20)
După ce ai ascultat câteva episoade, te rog să completezi acest chestionar pentru a mă ajuta să înțeleg nevoile și așteptările tale. Mulțumesc!
 

Dacă doriți să susțineți acest podcast: https://paypal.me/florinfin

În episodul zece al Podcastului de limba română vă invit să ascultați comentariile mele din timpul unei drumeții pe lacul înghețat, la un pescuit la copcă.

Audio

Transcriere

Salutare oameni buni, salutare stimați ascultători!

Astăzi înregistrez acest episod într-o drumeție, am ieșit cu fiul meu la cabana unde petrecem destul de mult timp vara, în general, însă iarna nu este locuibilă. Dar cabana fiind chiar pe malul unui lac, ne-am gândit să venim la un pescuit la copcă.

Am lăsat mașina la vreo doi kilometri de cabană, pentru că, nu… nu putem merge cu mașina până la destinație. Am rugat un vecin, un vecin care stă aici la vreo doi-trei kilometri de cabană, să curețe drumul să putem ajunge cât de cât puțin mai aproape, însă acum am încărcat totul pe sanie și am pornit spre cabană.

Durează vreo zece minute pe jos să ajungem până acolo. Și… să vedem care e situația acolo, cât de multă zăpadă e. Lacul ar trebui să fie înghețat, vreo 30-40 de centimetri, dar să vedem la locul faptei, să vedem care este situația acolo.

Mai mult ↴

Sunt pe drum acum trag sania după mine, probabil se aude foarte mult zgomot de fundal. Drumul este puțin înghețat, este o zăpadă destul de înghețată, însă se poate circula foarte bine, nu e… nu e deloc anevoios, nu e deloc neplăcut să mă plimb pe această vreme.

Sunt de fapt vreo -3, -4 grade, astăzi probabil va urca până la zero, însă e destul de zăpadă, vreo 20 – 25 cm, aici văd, însă drumul este într-adevăr curățat, nu e zăpadă, putem circula ușor, pe jos, cel puțin.

N-am putut să vin cu mașina până la destinație, pentru că e… sunt niște porțiuni mai dificile, în pantă, unde probabil nu aș putea să urc înapoi la plecare. De coborât e ușor, evident, cu mașina, pentru că, mașina mea neavând tracțiune 4 x 4, cred că aș rămâne împotmolit aici și ar trebui să-l sun din nou pe… pe vecin, să vină să mă tracteze cu tractorul.

E plăcut acum. Fiul meu a luat-o deja în față, cred că a ajuns. Eu… mai greu, în urmă, trăgând după mine sania cu… toate sculele și toată… cu tot echipamentul pentru… pentru pescuit, și un rucsac în spate. Am venit aici să stăm câteva ore. Avem și niște mâncare cu noi. O să petrecem o după-masă foarte frumoasă. Sper.

Soarele încă n-a ieșit, e puțin noros, dar… prognoza meteo spunea că ar trebui să fie și soare la un moment dat. Bun, să vedem. Mai am puțin vreo trei-patru sute de metri, ajung la cabană și să vedem care e situația acolo.

Așadar, am ajuns acum pe lac. Am făcut câteva găuri în gheață. Am făcut vreo 2-3 copci în 2-3 locuri diferite, ca să testăm puțin locurile, să vedem cam pe unde se plimbă peștii acuma, și… aici ne-am oprit într-un loc unde fiul meu chiar a prins primul pește, un biban de vreo 200 g. Ne-am oprit puțin aici să vedem dacă chiar prindem ceva.

Bate puțin vântul, e un pic cam rece, mai ales dacă stai pe loc, însă suntem bine îmbrăcați și nu avem probleme. E foarte plăcut aici. Soarele încă n-a ieșit. Noi mai rămânem să pescuim.

Suntem acum la o pauză de masă. Am venit de pe lac, am intrat în cabană și aici e rece, -3 ° și în cabană. Și luăm o gustare ușoară, după care ne întoarcem din nou pe lac. A început să bată vântul mai puternic acum, iar soarele nu s-a arătat. Se pare că astăzi nici nu se va mai arăta. Dar vom mai merge puțin pe lac, sa vedem dacă mai prindem ceva, după care, mai spre seară, ne întoarcem acasă.

Suntem acum în drum spre mașină, sania după noi. Nu mai e mult și ajungem. Și… și am petrecut o după-masă foarte frumoasă, în natură, pe lac, pe lacul înghețat, pescuind la copcă. Este ceva ce, înainte să ajung în Finlanda, nu făcusem niciodată. Aici, în Finlanda, în fiecare iarnă, am fost de câteva ori la copcă. Și… e foarte plăcut să petreci astfel, din când în când, câte o zi de iarnă în natură pe lacul înghețat pescuind la copcă, da?

Acesta a fost un episod mai special, să zic așa. Am vrut să-l înregistrez așa, din mai multe bucăți. Și… sper că v-a plăcut. Și… ne auzim în curând, în următorul episod. Cele bune!

3 Răspunsuri

    1. Minunat. A fost un episod foarte interesant și am invațat o serie de cuvinte și expresii noi. Nu am fost niciodată pescuit la copcă.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *