Dacă doriți să susțineți acest podcast: https://paypal.me/florinfin
În acest episod al Podcastului de limba română vorbesc despre furtună și alte fenomene extreme cauzate de încălzirea globală a planetei.
Audio
Transcriere
Salutare stimați ascultători și bun găsit la un nou episod al podcastului de limba română. Probabil ați observat că în ultimele două sau trei luni, nici eu nu mai țin minte exact, nu am mai publicat niciun episod, și revin acum după această perioadă mai lungă în care am făcut o pauză, în care am decis să uit despre toate preocupările mele și să mă relaxez, să mă bucur de vara finlandeză, de pădurea, de lacul, de natura din această țară nordică, dar și de România, pe care am vizitat o în urmă cu o săptămână din nou, petrecând câteva zile în Munții Apuseni.
Revin azi cu un subiect pe care m-am gândit să-l abordez pentru că în ultimele luni poate chiar în ultimii ani s-a observat o schimbare generală în clima planetei noastre, și un efect imediat al acestei schimbări par să fie aceste fenomene extreme cum ar fi furtunile, uraganele sau ploile torențiale, creând inundații și așa mai departe.
Mai mult ↴Această idee de a vorbi despre această schimbare mi-a venit chiar azi pentru că citisem în ziarele finlandeze cum că în zilele următoare se apropie o furtună, o furtună foarte puternică, o vijelie, care se așteaptă să doboare copaci, să producă daune extinse și se așteaptă să fie însoțită de ploi torențiale de chiar 40-50, până la 100 de milimetri sau, cum se măsoară în România, 100 de litri pe metru pătrat, într o perioadă foarte scurtă, de câteva ore.
În această vară, la începutul verii, în Europa au fost multe astfel de fenomene. De exemplu în nordul, centrul Italiei prin iunie au fost niște inundații imense provocate de ploile torențiale în cursul a două-trei zile. Apoi călduri extreme de 45°C în Spania, în Italia, apoi din nou furtuni și ploi, cum a fost săptămâna aceasta în Slovenia, și alte prognoze cu călduri puternice sau noi furtuni.
Mulți dintre cei care analizează aceste evenimente extreme sunt de părere că sunt cauzate de supraîncălzirea globală a planetei. S-a măsurat că în ultimii 50-100 de ani a crescut temperatura medie a planetei, iar de exemplu, anul acesta, în iunie, câteva zile la rând sau înregistrat recorduri de temperatură medie a planetei noastre.
Această supraîncălzire globală este atribuită de către mulți cercetători excesului de gaze de seră eliminate în atmosfera pământului datorită arderii combustibilului fosil cum ar fi petrolul, cărbunele și așa mai departe. Unii spun că este greu de demonstrat că această ar fi cauza.
Eu nu știu ce credeți voi, însă părerea mea este că probabil are și aceasta un efect, dar eu cred că, de asemenea, pământul, în general, poate să treacă prin aceste cicluri de încălzire sau răcire extremă. Cu siguranță oamenii, noi, omenirea, trăim pe această planetă avem datoria de a proteja pământul și de a ne gândi puțin și la generațiile viitoare dacă există modalități prin care putem garanta o viață pe această planetă cel puțin la un nivel de calitate al climei de care ne-am bucurat noi până în anii recenți.
Cu siguranță producând energie din petrol, din cărbuni duce, cu siguranță, puțin la accelerarea fenomenului de încălzire a planetei. Se fac într adevăr cercetări, se încearcă să se descopere noi surse de energie, cum putem beneficia de aceste surse de energie nepoluante cum ar fi energia solară sau energia eoliană, adică produsă de vânt, sau chiar de a exploata energia produsă de valurile mării.
Una dintre problemele actuale cu aceste surse regenerative de energie, cum se numesc ele, este unde să fie stocată, de exemplu energia solară acumulată în timpul zilei. Și ca un fapt divers pot să vă spun că aici în Finlanda s-a inventat o baterie de nisip, în sensul că o cantitate imensă de nisip poate fi încălzită în timpul zilei, iar apoi noaptea se poate elibera această căldură puțin câte puțin, pentru a utiliza energia soarelui în magazin atât în timpul zilei. Alte metode de a inmagazina această energie sunt, de exemplu, utilizarea unor greutăți foarte mari care sunt ridicate la înălțime cu energia produsă la un moment dat, iar apoi, când este nevoie de a elibera acea energie și de a utiliza, acea greutate, acele greutăți sunt coborâte eliberând astfel energia înmagazinată.
Este interesant de urmărit cum vor evolua aceste tehnologii pentru ca până la urmă, sper eu, și sunt convins că așa se va întâmpla la un moment dat, nu va fi nevoie să mai ardem petrol în aceste cantități imense sau cărbune, care este foarte poluant, și toată energia va proveni din resurse regenerabile.
Am citit cu câteva minute în urmă o actualizare a acestei furtuni care urmează să vină în Finlanda și până la urmă se pare că a fost ”anulată” ca să zic așa. Prognoza este că va ocoli ținutul Finlandei și am înțeles deja că în Suedia și Norvegia astăzi a plouat imens, 40-50 de litri pe metru pătrat în timpul unei ore sau în timpul a două ore, și aici se simte doar puțin vânt, valurile pe lac au început să crească. La noapte se așteaptă ca vântul să se întețească, să crească în intensitate. Mâine se așteaptă ceva ploi, însă nu în cantitățile uriașe prognozate inițial și fără pagube semnificative. Așadar, sper că aici să scăpăm de această amenințare. Astăzi au fost 30°C, mâine se va răci puțin și acest contrast dintre temperaturi este ceea ce cauzează aceste fenomene extreme precum furtunile.
Mă opresc aici cu episodul de azi, sper că găsiți interesant acest subiect și, dacă vreți, puteți să-mi lăsați comentariile voastre cu ce părere aveți despre încălzirea globală în general, și care credeți că sunt soluțiile pentru a opri această tendință naturală, pe jumătate, zic eu, și probabil pe jumătate provocată de om. Închei aici, așadar, și până data viitoare vă spun ”La revedere” și toate cele bune! Pa, pa!
Îmi place să mă uit la videoclipurile lui Cristian Presură, fisician, de pe Facebook. A postat câteva videoclipuri scurte și informative despre subiecte științifice precum încălzirea globală. Are un mod foarte captivant de a vorbi. Iată un link către unul dintre videoclipurile lui de pe Facebook.
https://fb.watch/o8UdJE5CFZ/
Multumesc pentru acest podcast!
Sunt italian şu lucrul pe care l-faceţi mă ajută sa învaţ mai mult despre limba română.
Câteva cifre despre încălzirea globală :
Încălzirea naturală cea mai rapidă în trecut a fost la maximum cu 5-8° într-o perioadă de … 10000 ani. Astăzi, avem deja o încălzire globală de 1,2 grad de doar un secol. Și oamenii de știință vorbesc despre o accelerare în viitor. Dacă există astăzi un fenomen natural, este nimic comparativ cu impactul activităților umane.
Mai ales, încălzirea globală este doar o parte din ce amenință existența omului pe Pământ. Există nouă limite care nu trebuie se fie depășite pentru a menține planeta viabilă. Aici un link pentru explicați suplimentare:
https://levelup.facultateademanagement.ro/2021/11/25/articol-3/
Chiar dacă omul ar găsi surse de energie nepoluante, totuși viața pe Pământ ar fi în pericol din cauza numeroaselor degradării ale pământului. Cu surse de energie nepoluante infinite, omul (mai ales din țările bogate) ar continua sa distrugă zonele naturale, să poluează aerul, mările, râurile și solurile… Pentru a produce mereu mai multe obiecte, să ai mereu mai mult confort.
Modul nostru de viață… este cauza a tot.
Un alt link, pentru cei mai curajoși, care explică asta în detaliu (în franceză, cu subtitrare în engleză)
https://youtu.be/-E5YF03ZKC8
Mulțumesc pentru informații, este neapărat nevoie ca lumea să fie informată asupra datelor științifice.