O-calatorie-ex-tempore

Episodul 27: O călătorie ex-tempore

Podcastul de Limba Română este un podcast care te ajută să înveți limba română. Dacă ai ajuns la un nivel intermediar sau intermediar avansat, acest podcast te va ajuta să-ți îmbunătățești nivelul de înțelegere al limbii române, ascultând povestiri și comentarii interesante pe diverse teme, interpretând în context, într-un mod natural, expresiile și structurile mai puțin cunoscute. Click aici pentru transcrierea PDF (ep. 1-20)
După ce ai ascultat câteva episoade, te rog să completezi acest chestionar pentru a mă ajuta să înțeleg nevoile și așteptările tale. Mulțumesc!
 

Dacă doriți să susțineți acest podcast: https://paypal.me/florinfin

În episodul de azi vă povestesc despre o călătorie ex-tempore în România, de 1 Decembrie, Ziua Națională a României.

Audio

Transcriere

Salutare dragi ascultători și bun venit la un nou episod al podcastului de limba română. Suntem în decembrie și această perioadă este destul de încărcată cu tot felul de evenimente. Dar mai ales cu acea grabă și cu acel stres, ca să spun așa, dinaintea Crăciunului. Însă azi nu am să vă povestesc despre aceasta, ci am să vă spun câteva cuvinte despre o scurtă călătorie pe care am făcut-o săptămâna trecută în câteva țări din estul Europei.

Cu serviciul, în general, eu călătoresc de câteva ori pe an, pentru a vizita anumiți parteneri ai companiei unde lucrez, parteneri din Europa de Est. De data aceasta aveam planificată o călătorie de lucru în Zagreb, în Croația deci, și în Ljubljana, în Slovenia. Programul meu era să stau de luni până miercuri în aceste două orașe, după care m-am gândit eu, ce ar fi să-mi iau restul săptămânii liber și să vizitez și România.

Din Zagreb sau din Ljubljana sunt aproximativ 700 – 800 km până în România, până în Satu Mare, în nordul, în nord-vestul României, lângă granița cu Ungaria. Drumul trece în mare parte prin Ungaria, vreo 600 km. Budapesta se nimerește cam la jumătatea drumului.

Mai mult ↴

Așadar, terminându-mi treburile de serviciu, miercuri după-masă am urcat într-o mașină închiriată și am pornit spre România. Cum era săptămâna cu 1 Decembrie, în România obișnuindu-se să se dea mai multe zile libere în jurul datei de 1 Decembrie, pentru a încuraja oamenii să facă puțin turism, ca să zic așa… Spuneam că în această săptămână fiind 1 Decembrie în ziua de joi, fratele meu mi-a spus că, profitând de aceste câteva zile libere, va vizita împreună cu soția și unul dintre copiii săi orașul Budapesta.

Așadar, tocmai s-a nimerit foarte bine ca miercuri seara și el să fie în Budapesta. Și astfel m-am decis și eu să înnopteze acolo. Am ajuns în Budapesta pe la șapte seara. Și împreună cu ei am stat la o vorbă într-un local, am mâncat puțin, am mai povestit, și așa mai departe. Apoi, în dimineața următoare, eu m-am hotărât să plec imediat spre România, în timp ce ei au mai rămas pentru câteva ore.

Am ajuns în România, în Satu Mare, pe la ora 12:00. Și, anunțând unul dintre verișorii mei că ajung, mi-a spus că tocmai este programată o paradă de Ziua Națională a României, de 1 Decembrie, în centrul orașului. Așa că am ajuns în centru cu câteva minute după ora 12:00, am parcat mașina, și în câteva minute i-am găsit și pe ei acolo, așteptând să înceapă programul oficial de sărbătorire a Zilei Naționale a României.

Am ajuns astfel, pentru prima dată în 22 de ani, să sărbătoresc Ziua Națională a României în România. Niciodată până acum, după plecarea mea în Finlanda, nu am fost în România în această zi. Așa s-a nimerit.

Întotdeauna, când ajung în Satu Mare, în orașul meu natal, vizitez și casa bunicilor de care mă leagă foarte multe memorii. Acolo am înregistrat câteva minute cu gândurile mele, plimbându-mă prin grădină. Haideți să ascultăm înregistrarea de acolo.

Sunt aici, în satul în care am copilărit, acum, la… la casa unde trăiau bunicii mei. Am venit cu unchiul să îl ajut puțin la gospodărie aici. Eu, când vin în România, vin în orașul Satu Mare, în nord-Vest, iar acest sat este la vreo 15 km de oraș. Nu știu dacă se aud puțin sunetele naturii, ceva păsări în depărtare, poate, în fine.

Am sosit ieri în Satu Mare, tocmai la timp pentru a participa în centru la parada de 1 Decembrie, Ziua Națională a României. Cred că este prima dată în 22 de ani de când am plecat din România, de când m-am mutat în Finlanda, este prima dată că sunt în România de 1 Decembrie. Voi sta câteva zile aici, vreo trei zile, după care mă întorc din nou în Finlanda.

Acum se aude o turturică, parcă. E interesant aici la țară, pentru că totul este diferit. Nu e acel zgomot de fond din oraș, cu mașini, cu acea agitație zilnică a oamenilor, alergând pentru a-și rezolva problemele. Aici întotdeauna când venim parcă se schimbă și atitudinea noastră, parcă, parcă mental ne punem într-o dispoziție mai, știu eu, calmă. Ne liniștim puțin, uităm de griji.

Este, e destul de interesant, îmi place să vin întotdeauna aici, mai ales vara, vara e plăcut, deși e cam cald câteodată, însă e foarte plăcut aici, în natură, totul e verde. În livada cu pomi mai stăm la o masă, pregătim ceva afară pe grătar. Și e întotdeauna plăcut să petrecem o după-masă aici, la țară, în mijlocul naturii.

Când vizitez România întotdeauna vin și aici. Copiilor mei, de asemenea, le place foarte mult să venim aici, avem și câini. Le place foarte mult să se joace cu câinii. Și ne place să… să ne plimbăm aici, pe pajiști, pe câmpuri, prin locurile unde, când eram mici, ieșeam la pescuit sau, știu eu, ieșeam să culegem niște pere sălbatice de sub un pom care crește singur undeva, izolat în mijlocul câmpului. E întotdeauna plăcut să mă întorc aici și întotdeauna voi reveni cu plăcere.

Da, deci am petrecut și câteva ore la casa bunicilor. Și restul zilelor le-am petrecut cu fratele meu, cu tatăl meu, cu unchii, cu câțiva verișori, ne-am văzut, am discutat, am povestit despre ce mai e nou, ce s-a mai întâmplat în ultima vreme.

Și duminică seară am pornit înapoi spre Zagreb, de unde aveam să zbor înapoi în Finlanda, luni după-amiază. M-am oprit din nou pe la jumătatea drumului lângă Budapesta, pentru a înnopta. Este mult mai ușor să faci 800 km în două etape, și nu într-o singură zi. Iar a doua zi, având foarte mult timp la dispoziție, m-am oprit de câteva ori pe traseu pentru a vizita câteva locuri mai interesante. M-am oprit lângă Lacul Balaton din Ungaria. Și apoi într-un orășel mic, înainte de Zagreb, după care am ajuns la aeroport și am predat mașina închiriată. Apoi, în jurul miezului nopții am ajuns în Finlanda.

Aceasta a fost povestea mea din acest episod, o poveste despre o mini călătorie în aceste țări din estul Europei. Și vreau să vă spun cu această ocazie și că acesta este ultimul episod din acest an. Vreau să vă doresc tuturor Sărbători frumoase, un Crăciun fericit alături de cei dragi. Și să ne auzim cu bine cu toții în noul an, în 2023. Sărbători fericite și La Mulți Ani, 2023! Pa, pa!

Un Răspuns

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *